Έκπληξη για τις βάσεις: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα


Ανεξερεύνητο τοπίο χαρακτηρίζεται η φετινή πορεία των βάσεων, με τους εκπαιδευτικούς να σημειώνουν ότι το νέο εισαγωγικό σύστημα που εγκαινιάζεται φέτος θα δημιουργήσει το νέο status quo των βάσεων στις σχολές. Η πορεία των μορίων θα θυμίσει «ασανσέρ», καθώς οι βάσεις θα κινηθούν σε… τρεις ταχύτητες ανάλογα με τη σχολές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα  "Ελεύθερος Τύπος" ,για άδειες θέσεις στα αμφιθέατρα σχολών που μέχρι τώρα θεωρούνταν κραταιές ή με αυξανόμενο ενδιαφέρον κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις. Οι Παιδαγωγικές Σχολές αλλά και κάποια οικονομικά τμήματα -ειδικότερα των περιφερειακών Ιδρυμάτων- πολύ πιθανό να δουν τις βάσεις τους να καταβαραθρώνονται εξαιτίας της απομόνωσής τους σε ξεχωριστά πεδία. Τα παραδοσιακά «κάστρα» που αποτελούν τις αγαπημένες επιλογές των αριστούχων, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, θα παραμείνουν αλώβητα από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής. Στα ίδια επίπεδα, λόγω βατών θεμάτων, θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς τα βατά θέματα επέτρεψαν σε έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων, ακόμα κι αν δεν είχαν προσδοκίες για καλούς βαθμούς, να κινηθούν σε βαθμολογίες κοντά στη βάση. Οι μεσαίες σχολές, όμως, που αφορούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων αποτελούν το μεγάλο αίνιγμα για τους εκπαιδευτικούς, καθώς ενώ στη Θεωρητική αναλυτές κάνουν λόγο για άνοδο, σε σχολές θετικών αντικειμένων πολλοί περιμένουν περαιτέρω πτώση. Μία ανάσα πριν πέσει η αυλαία των Πανελλαδικών, με τα τελευταία μαθήματα κατεύθυνσης, Λατινικά και Χημεία, να εξετάζονται χθες και τα σχόλια να κάνουν λόγο ακόμα μια φορά για βατά θέματα, οι πρώτες εκτιμήσεις έχουν ήδη πέσει.
Παιδαγωγικά, Οικονομικά
Κάθε χρόνο οι συντελεστές που καθορίζουν την πορεία των βάσεων αφορούν τον αριθμό εισακτέων, τις βαθμολογίες των υποψηφίων αλλά και τον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Φέτος, όμως, με τον κατακερματισμό των σχολών σε πέντε διαφορετικά πεδία με τους ακόλουθους περιορισμούς που έχει το νέο σύστημα, η τράπουλα έχει ξαναμοιραστεί. Για πρώτη χρονιά, η τεράστια δεξαμενή υποψηφίων θεωρητικής κατεύθυνσης προς τις Οικονομικές Σχολές «σφραγίστηκε». Ο αποκλεισμός από τις Οικονομικές Σχολές (περίπου το 60% των θεωρητικών δήλωναν ως δεύτερη επιλογή Οικονομική Σχολή) δεν ήταν το μόνο πλήγμα για τους υποψήφιους των Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς και τα Παιδαγωγικά, που παραδοσιακά κατατάσσονταν στη θεωρητική κατεύθυνση, πλέον περιθωριοποιούνται σε ένα πεδίο με μόλις 37 σχολές και μάλιστα απαιτούν την εξέταση σε ένα επιπλέον μάθημα. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά και οι υποψήφιοι των θετικών στην Ιστορία. Πολλοί υποψήφιοι τρόμαξαν να αναλάβουν το ρίσκο να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα το οποίο είναι «διαφορετικής» ιδεολογίας από την κατεύθυνσή τους.
Το μειωμένο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις Παιδαγωγικές Σχολές λόγω του παγώματος των προσλήψεων δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα φέτος. Σύμφωνα με ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, λίγοι ήταν αυτοί που τόλμησαν να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα για να ανοίξουν τα Παιδαγωγικά.
Την ίδια ώρα, ο αποκλεισμός των Οικονομικών Σχολών «βραχυκύκλωσε» αρκετούς υποψηφίους. Ενα -μικρό βέβαια- ποσοστό των υποψηφίων που κινούνταν προς το πεδίο προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έκανε στροφή στη Γ’ Λυκείου τολμώντας να προχωρήσει σε «μεταγραφή» στις σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής για να εισαχθεί σε σχολές οικονομικές αντικειμένου. Σε συνδυασμό με τις περιορισμένες σχολές που υπάρχουν και σε αυτό το πεδίο (σ.σ.: το πέμπτο), πολλοί αναλυτές κρίνουν ότι το μεγάλο μέρος των υποψηφίων που συγκεντρώθηκε σε αυτό το πεδίο δεν θα πετύχει υψηλές βαθμολογίες, τραβώντας τις βάσεις προς τα κάτω.
Ο «νέος» πίνακας
«Φέτος ήρθαμε αντιμέτωποι με μία φιλοσοφία θεμάτων που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια μαθήματα όπως η Φυσική, η Χημεία και η Εκθεση αποτελούσαν εφιάλτη για τους υποψηφίους. Φέτος, τα θέματα που έπεσαν ήταν τα ευκολότερα εδώ και πολλά χρόνια», σημειώνει ο Μπάμπης Νικολάου, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ), και συνεχίζει: «Τα Μαθηματικά και η Βιολογία Κατεύθυνσης είναι τα μαθήματα που θα καθορίσουν το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις, καθώς ήταν τα μοναδικά στα οποία το επίπεδο ήταν υψηλότερο φέτος».
Ο κ. Νικολάου σχετικά με την πορεία των βάσεων επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις σε μία χρονιά που όλος ο χάρτης των επιλογών έχει τροποποιηθεί είναι πολύ επίφοβος. «Οι φετινές βάσεις θα διαμορφώσουν τα νέα δεδομένα με τα οποία τα επόμενα χρόνια θα αναφερόμαστε σε πτώση ή άνοδο των εισαγωγικών μορίων ανά σχολή. Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε συγκρίσεις με τα περσινά επίπεδα, καθώς ένας από τους τρεις συντελεστές που καθορίζουν τις βάσεις, αυτός της επιλογής σχολών, έχει αλλάξει ριζικά. Παράλληλα, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τον αριθμό υποψηφίων που έδωσαν πέμπτο μάθημα, γιατί πολλοί δήλωσαν αλλά δεν γνωρίζουμε αν τελικά ρίσκαραν να “φορτωθούν” με μία ακόμα εξέταση».
πηγη: https://www.alfavita.gr

Τομείς και Ειδικότητες στο ΝΕΟ ΕΠΑΛ 2016 - Κατάργηση 7 ειδικοτήτων και Περιορισμός άλλων 11

πηγη: http://www.alfavita.gr


Τομείς και Ειδικότητες στο ΝΕΟ ΕΠΑΛ 2016 - Κατάργηση 7 ειδικοτήτων και Περιορισμός άλλων 11

Του Πάνου Ντούλα,
Καθηγητή Αγγλικής,
αιρετού ΠΥΣΔΕ Κορινθίας,
pandou.paron@gmail.com
30/05/2016
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Οι παρακάτω σελίδες έχουν να κάνουν με τις τελικές αλλαγές στη δομή των ΕΠΑΛ, με βάση την ΥΑ 82041 της 26/05/2016 (ΦΕΚ Β-1489, εδώ: http://tinyurl.com/jf9a4y9  ). Παρακάτω, παρουσιάζονται οι αλλαγές σε Τομείς και Ειδικότητες στη Β’ και Γ’ Λυκείου. Η νέα δομή θα εφαρμοστεί για την Α’ και Β’ όλων των ΕΠΑΛ τον Σεπτέμβρη του 2016 ενώ για τη Γ΄ το 2017 (και για τη Δ’ των Εσπερινών το 2018).
Τα σημαντικά
Με βάση την Υπουργική Απόφαση 82041:
•    Πλέον στη Β' ΕΠΑΛ, ο μαθητής δε θα διαλέγει ταυτόχρονα Τομέα και Ειδικότητα αλλά μόνο Τομέα. Αυτό σημαίνει πρακτικά λιγότερα Τμήματα σε αρκετά σχολεία, καθώς εκεί που σχηματίζονταν πχ 2 Τμήματα (2 διαφορετικές ειδικότητες Μηχανολόγων) σε ένα σχολείο (πχ Οχημάτων και Ψυκτικών), τώρα θα σχηματίζεται ένας εναίος Τομέας στη Β’ (άρα πιθανώς μόνο ένα Τμήμα), που θα σπάει όμως σε ειδικότητες(δηλαδή σε 2 Τμήματα) στη Γ’.

•    Ειδικότητα θα παίρνει ο μαθητής στη Γ' ΕΠΑΛ αντί για τη Β' ΕΠΑΛ. Αυτό θα ξεκινήσει για τη Γ' από το 2017-18. Πάντως, πιο δύσκολα σχηματίζεται Ειδικότητα στη Γ’ γιατί υπάρχει μεγάλο ποσοστό σχολικής διαρροής από τη Β’ στη Γ’.
•    Συνολικά, από 13 Τομείς (1 ανενεργός) θα μείνουν 9 Τομείς.
•    Από 43 Ειδικότητες (4 ανενεργές) θα μείνουν μόνο 36 (25+11) Ειδικότητες το 2016-17. Δηλαδή, καταργούνται εντελώς 7 ειδικότητες ενώ άλλες 11 «περιορίζονται».
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΝΤΟΥΛΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΑΛ
(κατεβάστε το εδώ σε pdf)

Υποψήφιοι πανελλαδικών που δεν δήλωσαν 4ο μάθημα

πηγη: http://www.alfavita.gr

Λόγω της εφαρμογής για πρώτη φορά του νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενδεχομένως να υπήρξαν ορισμένοι υποψήφιοι που δεν είχαν δηλώσει το 4ο μάθημα, που θα συμπλήρωνε την Ομάδα Προσανατολισμού τους, επειδή θεώρησαν αυτονόητη τη δήλωσή του.
Η οδηγία αυτή αφορά τους υποψηφίους για τα παρακάτω μαθήματα:
Λατινικά - για την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
Βιολογία / Μαθηματικά - για την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας – για την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Στην περίπτωση που υποψήφιοι προσήλθαν για εξέταση στα παραπάνω μαθήματα και δεν τους επετράπη η συμμετοχή, μπορούν να προσέλθουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, χωρίς την προσκόμιση άλλων δικαιολογητικών.
Παρακαλούνται οι κ.κ Πρόεδροι των Εξεταστικών και Βαθμολογικών Κέντρων να ενημερώσουν τους υποψηφίους και κατά τη σημερινή εξέταση των υποψηφίων και την τελευταία μέρα της εξέτασης.

Πού «πάνε» οι βαθμολογίες


Με σαφή πρόθεση να μην αποτυπωθεί η γύμνια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με βαθμολογίες εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ κοντά στο 2, η... πρώτη φορά του νέου εξεταστικού συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων συνοδεύτηκε από ευκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι, κάνοντας το... ψυχολογικό 10 εύκολη υπόθεση για τους υποψηφίους. Ετσι, αναμένεται υπερσυγκέντρωση επιδόσεων στις μικρομεσαίες βαθμολογίες. Το τοπίο αλλάζει για όσους κινούνται στα βαθμολογικά ρετιρέ και διεκδικούν μία θέση στις περιζήτητες σχολές – ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο καταγράφονται διαφορετικές τάσεις. Βεβαίως, η γενική εκτίμηση είναι ότι και οι αριστούχοι θα είναι περισσότεροι, αφού πέρυσι μόνον 581 υποψήφιοι γενικού λυκείου είχαν βαθμό πρόσβασης πάνω από 19, σε σύνολο περίπου 79.000 υποψήφιων. Στις εξετάσεις του 2015 και του 2013 ο αριθμός των αριστούχων με γενικό βαθμό πάνω από 19 ήταν μικρότερος των 1.000, σε αντίθεση με το ρεκόρ του 2009, οπότε αρίστευσαν 3.253 υποψήφιοι.
Από πού ξεκινάμε
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, βασική παράμετρος για την προσπάθεια εκτίμησης των τάσεων στις βάσεις εισαγωγής εφέτος είναι ότι ξεκινάμε από χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό διότι εφέτος δεν μετρούν στη διαμόρφωση των τελικών μορίων ενός υποψηφίου οι προφορικοί βαθμοί, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι μεγαλύτεροι από εκείνους των γραπτών πανελλαδικών εξετάσεων. Βέβαια, όσο πιο χαμηλές είναι οι γραπτές επιδόσεις, τόσο πιο μεγάλο είναι το bonus των προφορικών, που «χάνεται» φέτος. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος που γράφει 19,5 στα γραπτά έχει μετά βεβαιότητας ανάλογο προφορικό βαθμό. Αντίθετα, ένας υποψήφιος με βαθμό πέριξ του 11 στα γραπτά, ευνοείται από το bonus των υψηλότερων βαθμών στα προφορικά.
Πιο συγκεκριμένα, ανά επιστημονικό πεδίο σχολών:
• Για τους υποψηφίους ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών (1ο πεδίο) απομένει η εξέταση των Λατινικών αύριο, μάθημα εύκολο. Από τις πληροφορίες για την έως τώρα βαθμολόγηση των γραπτών στα Αρχαία Προσανατολισμού (μάθημα με τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας) και τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στην Ιστορία (το δεύτερο μάθημα βαρύτητας) προκύπτει ότι η πλειονότητα των υποψηφίων εύκολα θα περάσει το 10, αλλά για το άριστα υπάρχουν... αγκάθια. Ετσι το βαθμολογικό «κατώφλι» εισαγωγής εκτιμάται να ανεβαίνει γύρω στο 13 με 14, ενώ στα ίδια με πέρυσι επίπεδα θα κινηθούν οι υψηλόβαθμες σχολές.
• Για τους υποψηφίους θετικών και τεχνολογικών επιστημών (2ο πεδίο), τα θέματα στη Φυσική Προσανατολισμού χαρακτηρίστηκαν τα ευκολότερα των τελευταίων ετών. Αυτό θα περιορίσει τους υποψηφίους με βαθμό κάτω από το 10. Από την άλλη, στα Μαθηματικά, παρότι το ποσοστό των γραπτών κάτω από το 10 αναμένεται χαμηλότερο του περυσινού 70%, πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα αναφέρουν ότι γραπτά πάνω από το 15 δύσκολα θα ξεπεράσουν το περυσινό 7,52% (η σύγκριση με τις επιδόσεις του πολυπληθέστερου 2ου κύκλου τεχνολογικής κατεύθυνσης). Αρα, αναμένεται πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές.
• Για τους υποψηφίους επιστημών υγείας (3ο πεδίο), μετά τα πανεύκολα θέματα στη Φυσική, την Παρασκευή οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στη Βιολογία. «Το διαγώνισμα ήταν μεγαλύτερης δυσκολίας από το αντίστοιχο περυσινό και οι επιδόσεις θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις βάσεις στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, καθώς το μάθημα έχει αυξημένη βαρύτητα για τις σχολές του πεδίου», είπε στην «Κ» ο φροντιστής Γ. Χατζητέγας.
• Για τις σχολές επιστημών εκπαίδευσης, η πτώση είναι δεδομένη –έως και τα 10.000 μόρια για τα περιφερειακά τμήματα– λόγω της μείωσης του αριθμού υποψηφίων και της απώλειας του bonus των προφορικών.
• Καθώς ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα του 5ου πεδίου, οικονομίας - πληροφορικής, τα έως τώρα δεδομένα –π.χ. θέματα ανάλογης δυσκολίας με πέρυσι σε Μαθηματικά και Πληροφορική για τους μέτρια προετοιμασμένους, αλλά με παγίδες για το άριστα– εκτιμάται ότι η τάση των βάσεων θα είναι πτωτική.
Πηγή: kathimerini.gr

ΑΕΠΠ - ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ -ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ: ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Δ...

ΑΕΠΠ - ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ -ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ:
ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Δ...
: ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Δομή Ακολουθίας Κεφάλαιο 2ο Δομής Επιλογής Κεφάλαιο 3ο Δομή Επανάληψης Κεφάλ...

Οι εξετάσεις Τέλος και τώρα το Μηχανογραφικό 2016

26 04 16mixan

26 04 16mixan


Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2016 αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2016 με το Νέο σύστημα (πατήστε εδώ).πατήστε εδώ

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ 2016 με το Νέο σύστημα(πατήστε εδώ).πατήστε εδώ

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα(πατήστε εδώ). πατήστε εδώ

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ-Α΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα(πατήστε εδώ).  πατήστε εδώ

Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.

Αιτήσεις για την Πυροσβεστική δείτε τις ημερομηνίες 2016

20 05 16 fire
23-05-16 Από 1 ως 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για τις Σχολές της Πυροσβεστικής
Το διάστημα από την 1η έως και την 15η Ιουνίου καλούνται όσοι υποψήφιοι των πανελλαδικών επιθυμούν να διεκδικήσουν μια θέση εισαγωγής στις Σχολές της Πυροσβεστικής να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους.
Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση θα υποβληθεί μέσω πλατφόρμας που θα λειτουργήσει γι’ αυτό το λόγο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fireservice.gr. Όπως αναφέρθηκε, καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 15η Ιουνίου. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα είναι δυνατή η υποβολή της παραπάνω αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή ο υποψήφιος θα προχωρήσει στην εις διπλούν εκτύπωση του σχετικού αποδεικτικού ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και το οποίο θα πρέπει να προσκομίσει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του κεφαλαίου III της προκήρυξης.
Στο αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής ενσωματώνεται βεβαίωση ελέγχου αναστήματος και ημερομηνίας γέννησης που θα συμπληρώνεται από την αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών.
Το αποδεικτικό αυτό σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις αναστήματος ή/και ηλικίας, επέχει θέση πρακτικού επιστροφής των δικαιολογητικών.
Επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος δεν εκτυπώνει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση αλλά μόνο το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής αυτής (εις διπλούν).
Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης οι υποψήφιοι μεταβαίνουν αυτοπροσώπως τις ημερομηνίες από την Παρασκευή 03/06/2016 έως και την Παρασκευή 17/06/2016 και από ώρα 08:00 ́έως ώρα 15.00 ́ (συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων), στις έδρες των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) στα γεωγραφικά όρια των οποίων βρίσκεται η κατοικία τους, εξαιρουμένων των υποψηφίων που είναι μόνιμοι κάτοικοι νησιών, πλην Κρήτης, οι οποίοι δύνανται να μεταβούν σε οποιαδήποτε ΔΙ.Π.Υ.Ν. δηλώσουν στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να παρουσιαστούν στην Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών που ορίζεται στο κεφάλαιο V της παρούσας προκήρυξης, να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους, να μετρηθεί το ανάστημά τους, να καταθέσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά του κεφαλαίου III της παρούσας προκήρυξης και να παραλάβουν το δελτίο υγειονομικής εξέτασης-παραπεμπτικό σημείωμα.
Ειδικά οι υποψήφιοι Πυροσβέστες, Υπαρχιπυροσβέστες, Αρχιπυροσβέστες και Πυρονόμοι μεταβαίνουν στις ΔΙ.Π.Υ.Ν. στα γεωγραφικά όρια των οποίων υπάγεται η Υπηρεσία τους.
Οι διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας των Επιτροπών Παραλαβής Δικαιολογητικών ΔΙ.Π.Υ.Ν. φαίνονται στο παράρτημα (Δ) της παρούσας προκήρυξης.
Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος:  www.fireservice.gr.

Βάσεις μια ανάλυση για τον καταμερισμό των υποψηφίων με το Παλιό και με το νέο Σύστημα


08 04 16 pan

Το  4% των θέσεων των ΑΕΙ, που προβλέπονται για τους υποψηφίους των ΓΕΛ με νέα εξέταση, θα διεκδικήσουν οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων που θα συμμετάσχουν με το παλαιό σύστημα των εξετάσεων. Από την άλλη αυξημένο θα είναι το ποσοστό των αποφοίτων των ΕΠΑΛ με το παλαιό σύστημα, συγκριτικά με τους αποφοίτους των ΓΕΛ,  καθώς γι αυτούς διαμορφώνεται στο 13,8% των θέσεων που προβλέπονται για την εισαγωγή στα ΤΕΙ.

Σημειώνουμε ότι οι απόφοιτοι των ΓΕΛ που επέλεξαν το παλαιό σύστημα ανέρχονταν  μόλις σε 3.395 και αποτελούσαν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ.  Όσον αφορά τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ο αριθμός όσων επέλεξε το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α (υποψήφιοι για ΤΕΙ- με 4 μαθήματα εξέταση) ήταν 2457, αποτελώντας το 13.8% συνολικά των συμμετεχόντων των Ημερησίων ΕΠΑΛ.

Πιο αναλυτικά ο αριθμός των εισακτέων των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2016-7, ο οποίος έχει ήδη δημοσιευθεί, θα κατανεμηθεί ως εξής:

Α) Απόφοιτοι/ες των δύο προηγούμενων ετών που θα καταθέσουν νέο μηχανογραφικό με την παλιά τους βαθμολογία

1) Το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων στις Σχολές, τα Τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις των Τμημάτων των ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ μπορεί να διεκδικηθεί από απόφοιτους/ες ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Ομάδα Β΄ των δύο προηγούμενων σχολικών ετών, οι οποίοι/ες έχουν επιλέξει να καταθέσουν νέο μηχανογραφικό με την παλιά τους βαθμολογία. Αυτό το ποσοστό κατανέμεται σε επιμέρους ποσοστά και πιο συγκεκριμένα 60% για όσους/ες συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2015 και 40% για όσους/ες συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2014.

2) Το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ, διεκδικείται από αποφοίτους ημερήσιων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ των δύο προηγούμενων ετών και κατανέμεται σε επιμέρους ποσοστά 60% και 40%, τα οποία αντιστοιχούν σε όσους/ες συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2015 και 2014 αντίστοιχα.

Β) Φετινοί τελειόφοιτοι/ες μαθητές/τριες και απόφοιτοι/ες προηγούμενων ετών που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016

Το υπόλοιπο 90% του συνολικού αριθμού εισακτέων, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το νέο σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-15, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-16,  κατανέμεται ως εξής:

1) Το 20% του συνολικού αριθμού εισακτέων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ αποδίδεται στους/στις υποψηφίους/ες που θα συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Από το παραπάνω ποσοστό οι υποψήφιοι/ες του παλαιού συστήματος εισαγωγής (ημερήσιο ΕΠΑΛ–Ομάδα Α΄) θα διεκδικήσουν το 13,8% και το υπόλοιπο αυτού θα το διεκδικήσουν οι υποψήφιοι/ες του νέου συστήματος ΕΠΑΛ.
2) Το 1% του συνολικού αριθμού εισακτέων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ αποδίδεται στους/στις υποψηφίους/ες που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ-Ομάδα Α΄. Διευκρινίζεται ότι η Δ΄ τάξη Εσπερινού ΕΠΑΛ φέτος ακολουθεί ακόμα το παλαιό σύστημα, συνεπώς το ποσοστό αυτό δεν επιμερίζεται σε παλαιό και νέο σύστημα.
3) Οι υποψήφιοι/ες του παλαιού συστήματος ημερησίου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Ομάδα Β΄ θα διεκδικήσουν το 4% των θέσεων που αντιστοιχούν στις θέσεις των συμμετεχόντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων έτους 2016. Το υπόλοιπο αυτού θα το διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του νέου συστήματος ημερησίου ΓΕΛ.
4) Οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών Γενικών Λυκείων με το παλαιό και με το νέο σύστημα θα διεκδικήσουν ποσοστό θέσεων 1% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων. Από το ανωτέρω ποσοστό οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος (εσπερινό ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Ομάδα Β΄) θα διεκδικήσουν το 0,3% και το υπόλοιπο αυτού θα το διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του νέου συστήματος ΓΕΛ.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟ 2016 ???

Που θα ανέβουν και που θα πέσουν οι βάσεις 2016 (εκτιμήσεις)


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα η πλειονότητα των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά. Οι βαθμολογίες σε έκθεση και αρχαία ελληνικά κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι
Ειδικά για τα μαθηματικά ομάδας προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, τα ποσοστά με βαθμούς κάτω από τη βάση κινούνται στο 80%.


Μία πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για πτώση των βάσεων στις Πολυτεχνικές (2ο πεδίο) και Οικονομικές σχολές (Πεδία 4ο και 5ο) . Σε ό,τι αφορά στις Ιατρικές σχολές, “βαρόμετρο” θα αποτελέσει το μάθημα της Βιολογίας, το οποίο δεν έκρυβε παγίδες. Ανοδος θα υπάρξει στις Ανθρωπιστικές και στα Παραιατρικά Επαγγέλματα.
Υποχώρηση των βάσεων θα υπάρξει και στις  παιδαγωγικές σχολες
Στην "θεωρητική κατεύθυνση" άνοδο θα έχουν οι χαμηλόβαθμες σχολές της.
Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται η Δευτέρα, καθώς οι υποψήφιοι εξετάζονται στα λατινικά  (Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών) και τη χημεία (Ομάδα Θετικών Σπουδών).
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ολοκληρώνονται αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι βάσεις εισαγωγής, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Προτινόμενα Θέματα Δίκτυα Η/Υ ΕΠΑΛ ΟΕΦΕ 2016

Προτινόμενα Θέματα Δίκτυα Η/Υ ΕΠΑΛ ΟΕΦΕ 2016 





ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΕΦΕ 2016
ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΙΝΟΜΕΝΩΝ ΟΕΦΕ 2016

ΤΕΛΙΚΟ -ΛΥΣΕΙΣ ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2016

ΤΕΛΙΚΟ -ΛΥΣΕΙΣ ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2016 

    














 

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΑΛ 2016 ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΡΟΗ ΠΡΟΤΙΝΟΜΕΝΩΝ ΛΥΣΕΩΝ

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΑΛ 2016 

Θέμα Α
Α1. α) Σ         β)      Λ              γ)         Λ          δ)       Σ              ε)         Σ              στ) Σ



Α2. 1)        β            2)        γ            3)         α           4)           ζ              5)            γ               6)      δ



Α3. σχολικό βιβλίο σελ. 71 
           α) ακέραιος             β)    πραγματικός             γ) λογικός               δ)   χαρακτήρας


Α4. β ,γ

Α5.  α) 100    β) 3

ΘΕΜΑ Β 

           Β1)
                                         


             Β2)
                                

 ΘΕΜΑ Γ
                              

ΘΕΜΑΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ 2016



ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΑΛ 2016 



                                            


ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2016 


                                                  


   ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 2016 

                                                                                   



EKΤΙΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΕΠΠ 2016

                                                

         ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΕΠΠ (ΟΡΟΣΗΜΟ)
Γενική εκτίμηση: Θέματα  που καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης, διαβαθμιζόμενης δυσκολίας.
      
Το Θέμα Α είναι αναμενόμενο.  Στο Α1. (3) η διατύπωση θα μπορούσε να είναι πιο σαφής.
Το Θέμα Β1 είναι άσκηση συμπλήρωσης χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες,
Το Θέμα Β2 είναι άσκηση στην έννοια της ουράς χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Στο Θέμα Γ, είναι ιδιαίτερης προσοχής το θέμα Γ5.
Το Θέμα Δ είναι αναμενόμενο θέμα πινάκων – με υποπρόγραμμα για καλά προετοιμασμένους μαθητές.
           OΡΟΣΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΚΑΜΜΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΠΗΛΙΟΥΡΑ ΕΛΕΝΗ 

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΠΠ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ "ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ"
Τα θέματα ήταν αρκετά μεγάλα σε έκταση χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Οι μαθητές έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί είχε αρκετά ερωτήματα που απαιτούσαν πράξεις στα δύο πρώτα θέματα. Στο πρώτο θέμα η θεωρία ήταν από τη νέα ύλη όπως αναμενόταν. Η άσκηση με τα Σ/Λ δεν είχε καμιά δυσκολία. Ο πίνακας τιμών ήταν η δυαδική αναζήτηση από τη νέα ύλη, επίσης. Το δεύτερο θέμα ήταν αρκετά έξυπνο, κυρίως το Β2 που μπορεί να μπερδέψει κάποιους μαθητές. Το τρίτο θέμα ήταν βατό (μια κλασική όσο, η οποία περιείχε και συνεχή και κλιμακωτή χρέωση ταυτόχρονα). Το τέταρτο θέμα δεν απαιτούσε σύνθετες μεθοδολογίες και η μόνη δυσκολία ήταν στην κλήση της συνάρτησης.  
Αναπλιώτης Ιωάννης
  

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ















                                                         

ΑΕΠΠ

ΒΙΒΛΙΟ ΑΕΠΠ                                                                                   ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ             
                                                                                 










                                                                                                                                       ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ






                                                                                                                                      

Καλώς Ορίσατε !!!!!!!!!!

Σε αυτό το blog θα βρείτε πληροφορίες , ασκήσεις , σημειώσεις, χρήσιμα links , οδηγίες θέματα πανελληνίων εξετάσεων και μια μεγάλη γκάμα θεωρητικών σημειώσεων-ασκήσεων ανά κεφάλαιο του συγκεκριμένου μαθήματος που διδάσκεται στη Γ' Γενικού λυκείου στον τομέα Πληροφορικής και Οικονομίας.

Πέραν όμως από τα πιο πάνω θα βρείτε και άλλα χρήσιμα που αφορούν το άλλο εξεταζόμενο μάθημα : Δομημένος Προγραμματισμός που διδάσκεται στο ΕΠΑΛ τομέας Πληροφορικής της Γ Τάξης.
Θα βρείτε και για αυτό το μάθημα πέραν των συνηθισμένων ασκήσεων που περιέχονται μέσα στο βιβλίο νέες ασκήσεις πιο ευέλικτες και κατανοητές που αφορούν κάθε κεφάλαιο και ενότητα που πραγματεύεται στο συγκεκριμένο μάθημα , συν κατάλληλα links προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να εξασκηθούν καλύτερα.
Τέλος ένα δεύτερο μάθημα που διδάσκεται και εξετάζεται πανελλαδικός είναι τα Δίκτυα των Η/Υ: