Εκτιμήσεις Βάσεων με αποκλίσεις μέχρι και 6000 μόρια

Κάθε χρόνο, τα ΜΜΕ κατακλύζονται από προβλέψεις βάσεων οι οποίες στην πλειονότητα τους πέφτουν τραγικά εκτός. Δυστυχώς πολλοί μαθητές και γονείς δίνουν υπερβολική σημασία σε αυτές τις προβλέψεις με αποτέλεσμα να κάνουν και πολλά λάθη στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού με οδυνηρές συνέπειες. Μια πολύ εύστοχη σύγκριση γίνεται από το ΚΕΣΥΠ ΛΑΜΙΑΣ με αυτονόητα συμπεράσματα που δείχνουν αυτήν την απόκλιση με βάση τις εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού κ. Στρατηγάκη.
Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό link ΕΔΩ για να δείτε για τις περσινές προβλέψεις απόκλιση μέχρι και 5953 μόρια διαφορά από τα όσα είχε προβλέψει ο κ. Στρατηγάκης για τις βάσεις του 2015
Σχετικές εκτιμήσεις έχουν γίνει και από άλλους εκπαιδευτικούς και αναμένουμε να δούμε και τη φετινη χρονιά αν θα υπάρξουν χαοτικές διαφορές μεταξυ των προβλέψεων και των πραγματικών βάσεων

πηγη: http://www.paideia-ergasia.gr

Βάσεις 2016: Ανακοινώνονται το νωρίτερο Παρασκευή 26 Αυγούστου

pinakes-1728x800_c.jpg
Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν Παρασκευή 26 Αυγούστου ή και αργότερα, λόγω καθυστερήσεων κατά τη διαδικασία.
Πάντως, σε τρεις ταχύτητες διαμορφώνονται φέτος οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ υψηλής ζήτησης. Σχολές με παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση αναμένεται να πέσουν και κάτω από τα 18.000 μόρια.
Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα Έθνος, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων από το υπουργείο Παιδείας, δείχνουν ότι η πορεία των βάσεων θα ακολουθήσει διαφορετικές κατευθύνσεις για συγκεκριμένες ομάδες σχολών.
Πιο συγκεκριμένα, πτώση αναμένεται σε όλες τις υψηλόβαθμες με εξαίρεση τις Ιατρικές. Η πτώση αφορά σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, Πολυτεχνικές, Οικονομικές και Πληροφορικής.
Οι Στρατιωτικές-Αστυνομικές σχολές αναμένεται να διατηρηθούν στα επίπεδα του περασμένου έτους με μικρές αυξομειώσεις.
Ανοδικά θα κινηθούν οι Ιατρικές Σχολές και τα παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ.
πηγη:http://www.e-dimosio.gr

ΕΛΑΣ: Οι πίνακες για τις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων- Ολα τα ονόματα



Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τους πίνακες ικανών υποψηφίων για την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων.
Δείτε αναλυτικά τα ονόματα των υποψηφίων.


πηγή: https://www.alfavita.gr

Βάσεις 2016: Έρχεται πτώση στις κάποτε «απλησίαστες» σχολές

Σε ποιες σχολές αναμένεται αύξηση ακόμη και 500 μόρια, ποια τμήματα θα σημειώσουν πτώση και ποιες πάλαι ποτέ «απλησίαστες» σχολές αναμένεται να πέσουν ακόμη και στα 10.000 μόρια
Βάσεις 2016: Έρχεται πτώση στις κάποτε «απλησίαστες» σχολές


Με τρεις ταχύτητες αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα περιζήτητα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ πολλές πρωτοκλασάτες σχολές θα βρεθούν κάτω από το όριο των 18.000 μορίων, όπως αναλύει σε ρεπορτάζ του το Έθνος.
Σύμφωνα με την τελευταία επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων και λίγες ημέρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας, φαίνεται πως η πορεία των βάσεων θα ακολουθήσει διαφορετικές κατευθύνσεις για συγκεκριμένες ομάδες σχολών.
Πτώση στις σχολές υψηλής ζήτησης
Με εξαίρεση τις ιατρικές σχολές, οι εκτιμήσεις θέλουν τις σχολές που στο παρελθόν είχαν υψηλή ζήτηση να πέφτουν. Πιο συγκεκριμένα, η πτώση αφορά τις Νομικές, σχολές Ψυχολογίας, Πολυτεχνικές, Οικονομικές και σχολές Πληροφορικής. Μάλιστα, η πτώση κυμαίνεται από 100 ως 150 μόρια, ενώ ενδέχεται να φτάσει τα 400 και 500. Έτι μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της βάσης σε πανεπιστήμια της Περιφέρειας.
Άλλωστε, τα πάλαι ποτέ απλησίαστα τμήματα Παιδαγωγικής που κάποτε εξασφάλιζαν επαγγελματική αποκατάσταση αναμένεται να βρεθούν στα αζήτητα, με τη βάση εισαγωγής για κάποια από αυτά να πέφτει ακόμη και πέριξ των 10.000 μορίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός πως η πτωτική τάση, ενδέχεται να ρίξει σχολές νομικής – όπως εκείνη του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης – ακόμη και κάτω από το «φράγμα» των 18.000 μορίων. Αντίστοιχη πτώση φαίνεται πως θα δούμε στη σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβειου.
Στα ίδια επίπεδα στρατιωτικές σχολές και αστυνομία
Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις φαίνεται πως θα παραμείνουν οι σχολές για μια θέση σε σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, αλλά και για τα σώματα ασφαλείας. Σε αυτή την εξέλιξη συμβάλει το γεγονός πως αυτές οι σχολές είναι οι μόνες που οδηγούν απευθείας στο δημόσιο.
Πιο συγκεκριμένα, οι αστυνομικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα 18.100 με 18.200 μόρια όσον αφορά στους αξιωματικούς και 16.100 για την σχολή Αστυφυλάκων. Αντίστοιχα οι σχολές Ευελπίδων υπολογίζεται να κινηθούν κοντά στις 16.000 (ΟΠΛΑ) και 17.350 (ΣΩΜΑΤΑ) αντίστοιχα.

Ιατρική και παραϊατρικές σχολές σε άνοδο
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι σχολές ιατρικής, αλλά και ΤΕΙ του ιατρικού και παραϊατρικού κλάδου αναμένεται να σημειώσουν αύξηση που ανά περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 500 μόρια.
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν πως η επίσημη ανάρτηση των βάσεων εισαγωγής να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ 22 και 26 Αυγούστου. Η αρμόδια υπηρεσία έχει αυξημένο φόρτο εργασίας, με το νέο σύστημα (4+1 μαθήματα) που μπορούσαν από φέτος να επιλέξουν οι μαθητές, πέραν εκείνων που προτίμησαν το «παλιό σύστημα».
Πηγή: Έθνος, huffingtonpost.gr

Έκλεισε η ημερομηνία Ανακοίνωσης των Βάσεων -22 Αυγούστου

Oι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν εκτός απροόπτου την εβδομάδα που μας έρχεται ανάμεσα στις 22 με 26 Αυγούστου.
Διαφορετικές «κατευθύνσεις» φαίνεται πως ακολουθεί η πορεία των βάσεων εισαγωγής διαφορετικών «ομάδων» σχολών, όπως δείχνει η τελευταία επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, λίγες ημέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», οι βάσεις εισαγωγείς για τα περιζήτητα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης αναμένεται να κινηθούν με τρεις ταχύτητες ενώ από τις πρωτοκλασάτες σχολές κάποιες θα βρεθούν κάτω από το όριο των 18.000 μορίων.


Στις υψηλόβαθμες σχολές αναμένεται πτώση των βάσεων με εξαίρεση τις ιατρικές του 3ου επιστημονικού πεδίου. Η πτώση αφορά σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, Πολυτεχνικές, Οικονομικές και Πληροφορικής και θα ξεκινήσει από τα 100-150 μόρια για να φτάσει ακόμα και τα 400 με 500.
Στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αναμένεται να διατηρηθούν τα περσινά επίπεδα στις βάσεις με μικρές αυξομειώσεις. Σε αυτό συνυπολογίζεται και το γεγονός πως οι συγκεκριμένες είναι από τις ελάχιστες που οδηγούν απευθείας στο Δημόσιο.
Την ανηφόρα φαίνεται να τραβούν οι βάσεις εισαγωγής σε όλες της Ιατρικές Σχολές όσο και στα παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ. Στις ιατρικές του 3ου επιστημονικού πεδίου η άνοδος θα φτάσει ακόμα και τα 500 μόρια.
Πηγή :

ΑΕΠΠ - ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ -ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017

ΑΕΠΠ - ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ -ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017

Μεγαλώνει το ποσοστό νέων εκτός εκπαίδευσης και εργασίας



Αύξηση του ποσοστού νέων οι οποίοι δεν βρίσκονται σε δομές εκπαίδευσης ή κατάρτισης ούτε εργάζονται, καταγράφει έρευνα της Eurostat, που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα. Πρόκειται για τους λεγόμενους «NEET» από τα αρχικά των λέξεων Not in Education, Employment or Training).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, στο σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ, περίπου 5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 20 - 24 ετών (ποσοστό 17,3%) το 2015 ήταν άνεργοι και συγχρόνως δεν βρίσκονταν σε καμία δομή εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αριθμεί σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 - 29 ετών που αντιστοιχούν στο 17% του πληθυσμού της.
Οπως επισημαίνεται στη μελέτη της Eurostat, μεταξύ των ηλικιών αυτών γίνεται μια μετάβαση από τον κόσμο της εκπαίδευσης στον κόσμο της εργασίας. Ενώ στην ηλικιακή ομάδα 15 - 19 η μεγάλη πλειοψηφία ατόμων στα κράτη - μέλη της ΕΕ βρισκόταν σε δομές εκπαίδευσης το 2015, το αντίθετο ισχύει για τις ηλικίες 25 - 29, όπου οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονταν στο χώρο της εργασίας. Οι ενδιάμεσες ηλικίες, δηλαδή νέοι μεταξύ 20 και 24 ετών, κατανέμονταν σχετικά ισόρροπα μεταξύ εκπαίδευσης και εργασίας.
Το ποσοστό εκείνων που δεν βρίσκονται ούτε στην εκπαίδευση ούτε δουλεύουν, το οποίο ήταν 6,3% για την ηλικιακή ομάδα 15 - 19 το 2015, σχεδόν τριπλασιάστηκε σε 17,3% για την ηλικιακή ομάδα 20 - 24 και έφτασε σχεδόν στους έναν προς πέντε στις ομάδες 25 - 29 ετών (19,7%).
Στην πρώτη ηλικιακή ομάδα, 15 - 19 ετών, καταγράφεται ουσιαστικά η σχολική διαρροή, ένα ζήτημα που προβληματίζει την ΕΕ. Παρά τους στόχους που θέτει, η ΕΕ και η αστική διαχείριση του ζητήματος δεν μπορεί να εξαλείψει τις ανισότητες στην εκπαίδευση καθώς αυτές πηγάζουν από την ταξική εκμετάλλευση, με το σχολείο να αντικατοπτρίζει και να αναπαράγει την κοινωνική κατηγοριοποίηση και ταξική διαστρωμάτωση. Σημειώνεται δε ότι στα 15 χρόνια ολοκληρώνεται και η υποχρεωτική εκπαίδευση και αυξάνεται η σχολική εγκατάλειψη. Οι αστικοί σχεδιασμοί γι' αυτήν την ηλικιακή κατηγορία είναι η στροφή μεγάλου μέρους στην κατάρτιση, σε βάρος της γενικής μόρφωσης, προβάλλοντας την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση ως το χώρο διοχέτευσης του μαθητικού δυναμικού που διώχνεται από την εκπαίδευση με ταξικούς όρους, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών της ΕΕ.
Στην έρευνά της η Eurostat ξεχωρίζει την ηλικιακή ομάδα 20 - 24 ετών, με την Ιταλία και τηνΕλλάδα να κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό νέων που δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν. Το χαμηλότερο ποσοστό έχουν η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, το 2015, σε όλα τα κράτη - μέλη, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 20 - 24 ετών δεν βρίσκονταν σε δομές εκπαίδευσης ούτε εργάζονταν. Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς αυτό, με ποσοστό 31,1% και ακολουθεί η Ελλάδα με 26,1%, δηλαδή με περισσότερους από έναν στους πέντε νέους να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης και εργασίας. Ακολουθούν η Κροατία με 24,2%, η Ρουμανία με 24,1%, η Βουλγαρία με 24%, η Ισπανία και η Κύπρος.
Το χαμηλότερο ποσοστό NEET στις ηλικίες 20 - 24 ετών καταγράφηκε στην Ολλανδία (7,2%), στο Λουξεμβούργο (8,8%), σε Δανία - Γερμανία - Σουηδία (9,3%), Μάλτα - Αυστρία (9,8%), Τσεχία (10/,8%).
Σε ό,τι αφορά τη μεταβολή, η Ελλάδα επίσης κατέχει και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του ποσοστού ΝΕΕΤ 20 - 24 ετών κατά 9,3 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2006 και 2015.
Η ΕΕ χτυπά καμπανάκι για το ζήτημα της ανεργίας στις παραπάνω ηλικίες, για την εργατική δύναμη που μένει αναξιοποίητη αλλά και τις επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού που οι πολιτικές της προκαλούν. Δεν αγωνιά, βέβαια, για σταθερή, μόνιμη και με δικαιώματα εργασία για τους νέους, αλλά χρησιμοποιεί την ανεργία για να επιχειρηματολογήσει ώστε να προωθήσει μέτρα για το πώς οι νέοι θα γίνουν απασχολήσιμοι, με μισθούς πείνας, μέσα από τις διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας που έχει εισαγάγει τα τελευταία χρόνια, μέσα από την απλήρωτη μαθητεία, με στόχο τελικά να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Σύμφωνα με άλλη μελέτη της Eurostat (Ιούλης 2016), η Ελλάδα είναι και στις πρώτες θέσεις στην ανεργία των αποφοίτων από την εκπαίδευση ηλικιών 20 - 34 ετών. Η έρευνα αναφέρεται σε άτομα που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση ή κατάρτιση ένα έως τρία χρόνια πριν. Το ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων κυμαίνεται στα κράτη - μέλη από 90,4% στη Γερμανία και 95,1% στη Μάλτα, σε 45,2% στην Ελλάδα και 48,5% στην Ιταλία. Οπως προκύπτει, το 2015, το ποσοστό για την ΕΕ των 28 ήταν 76,9%.
ΠΗΓΗ: https://www.alfavita.gr

Ύλη Πανελληνίων 2017 ??? Γιατί δεν ανακοινώνεται ??????





Καθυστέρησε φέτος η ανακοίνωση της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων.
 Ήδη βρισκόμαστε 17 Αυγούστου και απομένει μικρότερο διάστημα από 1 μήνα για την έναρξη των μαθημάτων και ακόμα δεν υπάρχει κάτι. 


Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης πάντως ίσως να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ριζικές αλλαγές συγκριτικά με την περσινή ύλη. 

Αν γίνουν αλλαγές αυτές αναμένεται να είναι περιορισμένες και στην κατεύθυνση της μείωσης της ύλης.

Διαβάστε περισσότερα: https://xenesglosses.eu/2016/08/kathisterisi-stin-anakinosi-tis-ilis-ton-panelladikon-choris-simantikes-allages/

Πανελλαδικές 2016 – Ανακοινώνονται οι βάσεις.

Ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα οι βάσεις των Πανελλαδικών 2016 Βάσεις 2016:
 Αλλάζουν όλα τα δεδομένα – Πότε θα ανακοινωθούν
 Βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή για την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς οι φετινές βάσεις θα ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, στις 22 Αυγούστου. 
    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ανακοίνωση για τις βάσεις 2016 αναμένεται σίγουρα την εβδομάδα 22 με 26 Αυγούστου, αλλά ημερομηνία φαβορί είναι η Δευτέρα 22 Αυγούστου. 

panelladikes-20111

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις φέτος αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση αφου πέρα από τις δυσκολίες που δημιουργούν στην εκτίμηση των βάσεων οι επιλογές των υποψηφίων, έχουμε και δύο διαφορετικά συστήματα, ασύμβατα μεταξύ τους, που κάνουν την εκτίμηση των βάσεων εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. 


1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικές Σπουδές 

Σταθερά πάνω από τα 18.000 μόρια θα παραμείνει η Νομική στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό υποψηφίων που συνεχίζει να συντηρεί το συγκεκριμένο πεδίο θα μετατρέψει τις φετινές Πανελλαδικές σε κούρσα για τους μαθητές. Παρά τις χαμηλές επιδόσεις αρκετών στο μάθημα των Αρχαίων οι περιορισμένες επιλογές συνεπάγονται και περιορισμένες θέσεις εισακτέων στο εν λόγω πεδίο Επομένως αναμένεται όλες οι σχολές από τις πιο υψηλόβαθμες Ψυχολογία π.χ έως και τις χαμηλόβαθμες να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν λίγο τα μόρια εισαγωγής. Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει στα περιφερειακά ιδρύματα στα οποία η ζήτηση φθίνει κάθε χρόνο κυρίως λόγω της οικονομικής κρίση. Ήδη πέρσι έχασαν αρκετά μόρια με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω κάθοδο. 


2ο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

 Οι πολυτεχνικές σχολές θα κερδίσουν φέτος λίγο από το χαμένο έδαφος προηγούμενων ετών με τα μόρια εισαγωγής να αυξάνονται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 300 στα κεντρικά ιδρύματα. Οι περισσότερες αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 1 7.000 μόρια ενώ για σχολές όπως οι Ηλεκτρολόγοι του ΕΜΠ η βάση θα ξεπεράσει τα 1 8.600 μόρια Σταθερά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδρύματα ενώ πτώση που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια αναμένεται στα ΤΕΙ κυρίως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ποσοστού υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά καθώς αποτελούν μάθημα βαρύτητας Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο επιστημονικό πεδίο συγκεντρώνει πολλαπλάσιο αριθμό σχολών σε σχέση με άλλα. Οι περίπου 20.000 υποψήφιοι που συγκεντρώνονται σε αυτό θα πιέσουν τα μεσαία τμήματα αλλά κυρίως τα χαμηλόβαθμα προς τα κάτω.

 3ο Επιστημονικό πεδίο Επιστήμες Υγείας

 Πρόκειται για το μοναδικό πεδίο που οι υποψήφιοι κατάφεραν να ανταποκριθούν σε μεγάλο ποσοστό στο νέο σύστημα Το μάθημα της Βιολογίας με συντελεστή βαρύτητας δικαίωσε τους αριστούχους και απ ό,τι φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στο βάθρο των 1 9.000 μορίων Ανοδική ακόμα και με 300 μόρια πάνω αναμένεται η πορεία και των υπόλοιπων σχολών όπως η Βιολογία η Κτηνιατρική η Φαρμακευτική ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής 

4ο επιστημονικό πεδίο Παιδαγωγικές Σχολές 

Χτύπημα κάτω από τη βάση θα δεχτούν οι παιδαγωγικές σχολές με τις πιο τολμηρές εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω του 1 0 Ακόμα και οι σχολές με μεσαίες βαθμολογίες θα χάσουν εκατοντάδες μόρια Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί εκτιμητές πριν καν ξεκινήσουν οι εξετάσεις σημείωναν ότι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών από τις άλλες ανθρωπιστικές σπουδές θα φέρει κατακόρυφη πτώση και πως όσοι υποψήφιοι δηλώσουν το 4ο πεδίο θα είναι τυχεροί καθώς θα μπουν σε σχολές με πολύ χαμηλούς βαθμούς 



Οι υποψήφιοι που πήραν το ρίσκο ενός 5ου μαθήματος ήταν λίγοι όμως οι επιδόσεις τους ήταν πολύ χαμηλές Η κατακόρυφη πτώση των βάσεων ωστόσο θα είναι απλά το κερασάκι σε ένα πεδίο που φαίνεται ότι αδυνατεί να καλύψει τις περίπου 2.000 θέσεις εισακτέων σ.σ μόνο στα παιδαγωγικά γεγονός που θα αφήσει τα αμφιθέατρα αυτών των σχολών άδεια 5ο επιστημονικό πεδίο Θύμα των ίδιων περιστάσεων και οι οικονομικές σχολές οι οποίες αναμένεται να πέσουν από 100 έως 600 μόρια.


Οι χαμηλές επιδόσεις και οι περιορισμένες επιλογές οδηγούν τις οικονομικές σχολές από την άνοδο των προηγούμενων ετών στην πτώση ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν έστω και τα περσινά επίπεδα Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια. Στην περιφέρεια οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 1 2.000 μόρια με βασικό αλλά και άγνωστο ακόμα παράγοντα το απαγορευτικό πολλών οικογενειών να διατηρήσουν ένα παιδί σε περιοχή μακριά από τον τόπο καταγωγής του.
 www.dikaiologitika.gr